Kinderen van scouts zijn vaak buiten te vinden. Ze worden dan ook regelmatig gewaarschuwd om uit te kijken als ze in de buurt van eiken zijn. Op de stam kunnen namelijk nesten van de eikenprocessierups zitten. De haartjes van deze rups kunnen bij aanraking of inademing allergische reacties en brandblaren veroorzaken.

Het afgelopen jaar is het aantal nesten explosief gestegen. Door het warme voorjaar, en de droge zomer daarna, voelden de rupsen zich thuis in bijna elke eikenboom. Bestrijders kunnen het vele werk niet aan. Scouting Gendringen en de Knutselclub, willen daarom de gemeente een handje helpen door de rups op een milieuvriendelijke manier te bestrijden.

Uit onderzoeken is gebleken dat deze rupsen en ook de rupsen van de buxusmot, een belangrijke voedselbron zijn voor kool- en pimpelmezen. Zeker als deze vogels jongen hebben, is er voor deze rupsen geen ontkomen aan. Graag willen wij inwoners van Oude IJsselstreek te stimuleren om vogelhuisjes  op te hangen. Een actie met het motto: ‘Met meer mezen, minder processierupsen en buxusmotten’. De huisjes zijn af te halen bij Blumer Elektro in Gendringen, Blokker in Ulft en Maron Meubelen in  Terborg.

De prijs is €9.95 per stuk.

Tips voor het ophangen van de huisjes kunt u vinden op de website:  www.vogelbescherming.nl