Kinderklimaatdeals Bomendeal

Kinderklimaatdeals In samenwerking met Het Klimaatverbond en WaterSpaarders is Scouting gestart met de Kinderklimaatdeals. Een kinderklimaatdeal is een afspraak tussen kinderen en volwassenen, op initiatief van de kinderen, waarbij acties worden afgesproken om bij te dragen aan een beter klimaat. In het kader van de Nationale Klimaattop van 26 oktober jongstleden zijn er Kinderklimaatdeals gesloten, waaronder een Scouting-Boomfeestdag-deal: de bomendeal.

Bomendeal Met de bomendeal, die is ontstaan in een Klimaattop-samenwerking tussen Scouting Nederland (SN) en Stichting Nationale Boomfeestdag (SNB) geven we Scoutinggroepen de kans om nieuwe bomen te planten rondom hun eigen Scoutinggebouw. Hiervoor gaan zij op zoek naar bedrijven of gemeentes bij hen in de buurt om ze te betrekken bij deze deal. Ze laten bedrijven of gemeentes minimaal twintig bomen aanschaffen. De scouts planten deze bomen bij of in de buurt van hun Scoutingclubhuis, om daarmee als Scouting zelf een bijdrage te leveren aan een beter klimaat en een gezonde natuur. Een boom kost € 5,-. Er moeten minimaal 20 bomen tegelijk worden aangeschaft door een bedrijf of gemeente. Stichting Nationale Boomfeestdag zorgt ervoor dat deze bomen worden afgeleverd bij de Scoutinggroep, zodat de scouts de bomen zelf kunnen planten. Meer bomen kopen/ verkopen mag natuurlijk altijd: hoe meer bomen Scoutinggroepen verkopen, hoe groter de bijdrage is aan een beter klimaat en een gezonde natuur. Van elke boom die een Scoutinggroep verkoopt mag zij zelf één euro houden, om hiermee uitdagende activiteiten voor de scouts te organiseren op het gebied van klimaat- en natuureducatie.

Hoe ga je te werk?

Wil je met je Scoutinggroep meedoen? Hartstikke leuk! Zorg dat je de jeugdleden motiveert om zoveel mogelijk bomen te verkopen. Zorg dat ze zich beseffen dat ze het doen om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat.

Stap 1

Ga op zoek naar een bedrijf of gemeente bij jullie in de buurt om de deal mee te sluiten. Uiteraard laat je hierin de jeugdleden het initiatief nemen. Als je een bedrijf hebt gevonden die een deal met jullie wil sluiten, kan je verder naar stap 2.

Stap 2

Meld de deal aan op www.kinderklimaatdeals.nl. Daar staat een compleet formulier die je moet invullen om je deal aan te melden.

Stap 3

Onderzoek in welk gebied jullie Scoutinggebouw staat. Is het een gebied van Staatsbosheer? Dan is er niets aan de hand en mag je de bomen altijd planten. Mocht het niet van Staatsbosbeheer zijn, dan is er de kans dat je eerst moet zorgen dat je toestemming krijgt om de bomen te planten. Neem daarvoor bijvoorbeeld contact op met je gemeente voor hulp.

Stap 4

Dan gaan SN en SNB voor jou aan het werk. Scouting zorgt ervoor dat de gegevens bij de Boomfeestdag komen, die vervolgens een factuur sturen naar het bedrijf met wie jullie de deal hebben
Kinderklimaatdeals gesloten. Daarna neemt de Boomfeestdag contact op met jullie Scoutinggroep om een datum af te spreken voor het afleveren van de verkochte bomen.

Stap 5

Het belangrijkste: de bomen worden geplant! Uiteraard zorg je ervoor dat er iemand van het bedrijf/de gemeente aanwezig is die de bomen heeft gesponsord. Daarnaast gebruik je het invulpersbericht in de bijlage om aandacht te vragen voor je initiatief. Uiteraard stuur je deze ook naar Scouting Nederland via .

Overige informatie

• Wil je wel meedoen aan de actie, maar kan je de bomen niet kwijt bij je eigen Scoutinggebouw? Neem dan even contact op met Scouting Nederland via en dan gaan we ervoor zorgen dat jullie toch gewoon mee kunnen doen.
  • We roepen alle Scoutinggroepen die meedoen aan de actie om het planten van de bomen te plannen op zaterdag 18 maart. Zo is Scouting de officieuze kick-off van Nationale Boomfeestdag. Mochten jullie het op een andere dag willen uitvoeren, dan kan dat natuurlijk. Realiseer je wel dat je van eind april tot eind oktober niet kunt planten.
  • De Scoutinggroep die per provincie de meeste bomen verkoopt, draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar maakt ook nog eens kan op een uitje voor de hele speltak!

Opkomstideeën

Het thema van de Boomfeestdag is dit jaar “Bomen Verbinden”. Hiervoor is een speciale lesbrief ontwikkeld, die vanaf eind januari te downloaden is via boomfeestdag.nl/downloads. Zo leer je op een speelse manier alles rondom ‘Bomen Verbinden”. Hiermee kan je ook opkomsten rondom deze bomendeal vormgeven.

Hiernaast kun je gebruik maken van de GrowApp. Met de app kan je een filmpje maken van hoe de boom door de seizoenen heen verandert en door de jaren heen groeit. Dit doe je heel eenvoudig door op verschillende momenten met je smartphone foto’s te maken van de boom. Je kunt de GrowApp downloaden voor Android en iPhone. Daarnaast kan je een QRcode op of bij de boom plaatsen waarmee iedereen direct toegang heeft tot informatie over de boom.

In de toekomst wordt deze app nog verder uitgebreid en kan je hiermee de omtrek van de boom meten, doorgeven en zo direct zien hoeveel CO2 de boom heeft vastgelegd. We kunnen gezamenlijk dan ook in beeld brengen welke bomen er in het kader van de Kinderklimaatdeals door Scoutinggroepen zijn geplant. Vergeet daarom je boom niet te taggen met #Scouting en #Kinderklimaatdeals.