Wat is scouting?

Ruim 90.000 jongens en meisjes in ons land zijn lid van Scouting. Samen met zo'n 30.000 kaderleden vormen zij de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Er zijn in Nederland 1.300 lokale Scoutinggroepen. Wereldwijd zijn er 32 miljoen Scouts in meer dan 160 landen. Een afwisselende en plezierige vrijetijdsbesteding, dat is wat Scouting te bieden heeft. Maar Scouting is meer: naarmate je als jeugdlid ouder wordt en je langer bij Scouting bent, neemt je zelfstandigheid toe; de begeleiding kan daardoor dus afnemen. Iedereen kan meedoen met Scouting. Geloof, ras, huidskleur, handicap, vluchteling of seksuele voorkeur, het maakt niet uit, Scouting staat open voor iedereen.klik op de onderstaande groepen voor meer info per speltak.

Wat en wie is scouting Gendringen?

Scouting Gendringen is een scoutinggroep in Gelderland. De groep begon in 1946 als de Christoffelgroep. In 1974 vonden er grote veranderingen plaats, de Christoffelgroep werd Scouting Gendringen en de Stichting Scouting Gendringen werd opgericht. In de loop der jaren groeide de vereniging en heeft nu de volgende speltakken: Welpen, Kabouters, Verkenners, Gidsen, Explorers met enthousiaste leiding en bestuursleden. Scouting Gendringen bestaat momenteel uit ongeveer 80 leden verdeeld over de speltakken. Alle opkomsten worden gedraaid in ons clubgebouw "Het Kompas" aan de Tulpstraat 6 in Gendringen. Dit mooie gebouw is eigendom van de vereniging zelf en word op donderdag avond door een enthousiaste club mensen onder houden.

Bij scouting kennen we een wekelijkse opkomst (zo heet het als een groep bij elkaar komt). Hier komen de kinderen om te spelen, te ontwikkelen, te ontdekken en te leren. Naar mate ze ouder worden, gaan ze hierin meer zelf bedenken en organiseren. Bij de jongste groep wordt spelenderwijs aandacht besteedt aan bijvoorbeeld windrichtingen, speurtochten en hutten bouwen. Door dit in elke groep verder uit te breiden, kunnen ze bijvoorbeeld uiteindelijk met behulp van GPS hele tochten lopen en met palen en touwen een buitenkeuken pionieren. Naast die opkomsten is er elk jaar een kamp. Dat is uiteraard aangepast op de leeftijd. De Bevers gaan een nachtje logeren op het gebouw, de Welpen gaan twee nachten in een ander (scouting)gebouw op kamp, de Scouts gaan vaak nog iets verder weg om een week te kamperen en de Explorers zoeken het buitenland op voor een weekje bivak. Verspreid door het jaar zijn er daarnaast ook verschillende activiteiten waar de leden leuke dingen doen. We hebben bijvoorbeeld onze jaarlijkse Scoutingdag waar we met onze eigen leden iets leuks doen, maar er zijn voor de speltakken ook aparte uitjes. Denk hierbij aan regionale spelmiddagen of bijvoorbeeld de ‘Jotihunt’ waarbij de Explorers en Pivo’s van de verschillende groepen uit de regio het tegen elkaar opnemen.