Algemeen doel

De doelstelling van scouting Nederland is: het bevorderen van het spel van verkennen in Nederland op grondslag van de ideeën van Lord Baden-Powell om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan jongens en meisjes, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van hun persoonlijkheid.

Scouting Gendringen onderschrijft deze doelstelling.

Scouting Gendringen bestaat uit vijf speltakken:

Welpen  (7-11 jaar)

De kinderen in de leeftijd van 7 tot 11 jaar spelen in de Jungle, samen met Mowgli en Shanti. Mowgli is opgegroeid in de Jungle en kent dan ook alle wetten en regels. Dan leert hij Shanti kennen, het meisje dat uit het dorp komt. Ze leren elkaar over hun ‘thuis’ en beleven zo vele avonturen.

De welpen beleven deze avonturen met hen mee en ontdekken zelf ook van alles. Zo  spelen ze in het bos, leren ze koken en gaan ze lekker creatief bezig.

De welpen zijn te herkennen aan hun groene blouses. Eens per jaar is er een weekendkamp. De jongensgroep komt wekelijks samen op donderdagavond, de meidengroep op zaterdagochtend.

Scouts  (11-15 jaar)

Scouts laten de veilige muren van het gebouw achter zich en gaan de wereld verkennen. Wat ze hebben geleerd bij de jongere groepen gaan ze nu echt gebruiken. Er wordt actie verwacht. Je eigen tent opzetten, koken op je eigen vuurtje, op eigen benen staan, samenwerken, je eigen mening ontwikkelen. Ze hebben hierbij vooral veel plezier, ze creëren hun eigen avontuur en ontmoeten vrienden voor het leven. En ze gaan natuurlijk elk jaar op zomerkamp. De leiding zorgt voor de belangrijke dingen, zoals een locatie voor het kamp, hout voor het kampvuur, een uitdagend programma en natuurlijk af en toe iets geks tussendoor. Maar verder doe je het samen met je groepsgenoten.

De scouts zijn te herkennen aan hun beige blouse. De scouts hebben hun wekelijkse programma-avond op de vrijdagavond. De jongens en meisjes vormen samen één groep.

Explorers  (15-18 jaar)

Explorers hebben het zelf voor het zeggen; ze maken samen plannen en bepalen hun eigen avontuur. De leiding doet lekker mee en helpt als dat nodig is, maar eigenlijk doen ze het helemaal zelf. Daarom is geen dag hetzelfde. Van spelletjes tot straattheater, van zeezeilen tot zingen, van een kampvuur in Kroatië tot afzien op de Ourthe... Never a dull moment. Geen dag hetzelfde. Onmogelijk? Abseilen, kanovaren, primitief kamperen, dagje strand en lekker stappen in dezelfde vakantie. Je eigen mok uit berkenhout hakken. Samen met een groep in Zuid-Afrika, een milieuproject opzetten via Internet. Naar de Wereld Jamboree in Thailand. Niets is onmogelijk! Je bepaalt samen wat je gaat doen en zorgt ervoor dat het mogelijk wordt. Dus, zelf geld inzamelen met allerlei acties, zelf de reis plannen en als alles geregeld is… Een onvergetelijk avontuur tegemoet gaan!

Je herkent de Explorers aan hun brique-kleurige blouse. De jongens en meiden vormen samen een groep en komen iedere dinsdagavond samen.

Roverscouts  (18-23 jaar)

De leden van de jongerentak worden de Roverscouts genoemd. Ze vormen de oudste en meest zelfstandige groep. Ze weten precies wat ze willen, dragen daar de verantwoordelijkheid voor en draaien hun eigen programma.

De Roverscouts hebben een eigen bestuur, bestaande uit een voorzitter, penningmeester en een secretaris. Ze regelen dan ook echt alles zelf. Zij hebben daar geen leiding meer bij nodig maar kunnen wel hulp krijgen van de praktijkbegeleider die hen kan adviseren in de meest uiteenlopende zaken. De Roverscouts komen om de week op vrijdagavond bij elkaar.